Uprzejmie informujemy, że od 27 października 2023 r. Małopolski Szpital Ortopedyczno – Rehabilitacyjny przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest:

1) zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach

2) wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach

Archiwum jadłospisów

Poniżej prezentujemy aktualne jadłospisy wraz ze zdjęciami posiłków: 

15.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Kapuśniak z kapusty białej  400 ml
(gluten-pszenica, seler, gorczyca)
Ryż na sypko  200 g
Mus z jabłek z/c  100 g
Sos jogurtowy  naturalny  100 g
(mleko)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Kapuśniak z kapusty białej  400 ml
(gluten-pszenica, seler, gorczyca)
Ryż na sypko  200 g
Mus z jabłek b/c  100 g
Sos jogurtowy  naturalny  100 g
(mleko)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g
Pasta z twarogu i rzodkiewki 80g
(mleko)
Rzodkiew biała 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g
Pasta z twarogu i rzodkiewki 80g
(mleko)
Rzodkiew biała 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Szpinakowa z zacierką 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, jaja, seler)
Ziemniaki młode gotowane 200 g
Ryba smażona (Morszczuk) 100 g
(gluten-pszenica, jaja, ryba)
Sałatka z kapusty czerwonej 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Szpinakowa z zacierką 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, jaja, seler)
Ziemniaki młode gotowane 200 g
Ryba gotowana (Morszczuk) 100 g
(ryba)
Sałatka z kapusty czerwonej 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml
Wafle ryzowe 30g

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g
Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynka z piersi kurczaka 15 g
Sałata zielona 20 g
Pomidor 80 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynka z piersi kurczaka 15 g
Sałata zielona 20 g
Pomidor 80 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler, gluten-żyto)
Kaszotto jęczmienne z mięsem
wieprzowym i warzywami 440 g
(seler, gluten-jęczmień)
Sos pomidorowy 100 ml
(gluten-pszenica)
Surówka z kapusty czerwonej * 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler, gluten-żyto)
Kaszotto jęczmienne z mięsem
wieprzowym i warzywami 440 g
(seler, gluten-jęczmień)
Sos pomidorowy 100 ml
(gluten-pszenica)
Surówka z kapusty czerwonej * 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g
Pierś delikatna z kurnej półki 40 g
Pasta z twarogu z koperkiem 50 g
(mleko)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pierś delikatna z kurnej półki 40 g
Pasta z twarogu z koperkiem 50 g
(mleko)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Pieczarkowa z makaronem 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Ziemniaki młode gotowane  200 g
Pulpet drobiowy 100 g
(gluten-pszenica, jaja)
Sos pietruszkowy  100 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Surówka wykwintna 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Pieczarkowa z makaronem 400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Ziemniaki młode gotowane  200 g
Pulpet drobiowy 100 g
(gluten-pszenica, jaja)
Sos pietruszkowy  100 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Surówka wykwintna 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g
Paprykarz szczeciński 80 g
(ryba, soja)
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Paprykarz szczeciński 80 g
(ryba, soja)
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Szczawiowa z ryżem  400 ml
(mleko, seler)
Kasza jęczmienna 200 g
(gluten-jęczmień)
Bitka z szynki wieprzowej 100 g
(gluten-pszenica)
Sos meksykański 100 g
(gluten-pszenica)
Ćwikła z chrzanem 200 g
(mleko)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Szczawiowa z ryżem  400 ml
(mleko, seler)
Kasza jęczmienna 200 g
(gluten-jęczmień)
Bitka z szynki wieprzowej 100 g
(gluten-pszenica)
Sos własny 100 ml
(gluten-pszenica, seler)
Surówka z kapusty białej 200 g
(gluten-pszenica)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml
Kisiel o smaku truskawkowym 150ml

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pierś gotowana 40 g
Serek śniadaniowy naturalny 80g 1 szt
(mleko)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pierś gotowana 40 g
Serek śniadaniowy naturalny 80g 1 szt
(mleko)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

08.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Fasolowa z ziemniakami  400 ml
(gluten-pszenica, seler)
Makaron pełnoziarnisty 200 g
(gluten-pszenica)
Twaróg półtłusty 80 g
(mleko)
Mus z jabłek  z/c 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Fasolowa z ziemniakami  400 ml
(gluten-pszenica, seler)
Makaron pełnoziarnisty 200 g
(gluten-pszenica)
Twaróg półtłusty 80 g
(mleko)
Mus z jabłek  z/c 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pierś delikatna 15 g
Jajko 1szt
(jajko)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pierś delikatna 15 g
Jajko 1szt
(jajko)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Krupnik jęczmienny  400 ml
(mleko, seler, gluten-jęczmień)
Ziemniaki gotowane  200 g
Pulpet rybny (Morszczuk) 100 g
(gluten-pszenica, jaja, ryba)
Sos koperkowy * 100 ml
(gluten-pszenica, mleko)
Surówka z kapusty młodej 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Krupnik jęczmienny  400 ml
(mleko, seler, gluten-jęczmień)
Ziemniaki gotowane  200 g
Pulpet rybny (Morszczuk) 100 g
(gluten-pszenica, jaja, ryba)
Sos koperkowy * 100 ml
(gluten-pszenica, mleko)
Surówka z kapusty młodej 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynkowa dębowa drobiowa 15 g
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynkowa dębowa drobiowa 15 g
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04.07.2024 DIETA PODSTAWOWA DIETA CUKRZYCOWA
OBIAD

DIETA PODSTAWOWA

Szpinakowa z ziemniakami  400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Makaron pełnoziarnisty 200 g
(gluten-pszenica)
Sos boloński z mięsa wp 150 g
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Surówka z rzepy białej i jabłka 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

DIETA CUKRZYCOWA

Szpinakowa z ziemniakami  400 ml
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Makaron pełnoziarnisty 200 g
(gluten-pszenica)
Sos boloński z mięsa wp 150 g
(gluten-pszenica, mleko, seler)
Surówka z rzepy białej i jabłka 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOLACJA

DIETA PODSTAWOWA

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto)
Chleb Graham 50 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pasztet z fasoli 70 g
(gluten-pszenica, jaja)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna z/c 250 ml

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica)
Masło 83% tł. 15 g

Pasztet z fasoli 70 g
(gluten-pszenica, jaja)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna b/c 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis 10.06.-23.06.2024.
Jadłospis 24.06.-7.07.2024.
Jadłospis 8.07.-21.07.2024.