Dobry posiłek w szpitalu
Uprzejmie informujemy, że od 27 października 2023 r. Małopolski Szpital Ortopedyczno – Rehabilitacyjny przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest:
1) zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach
2) wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach
Poniżej prezentujemy aktualne jadłospisy wraz ze zdjęciami posiłków:
15.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Kapuśniak z kapusty białej 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Kapuśniak z kapusty białej 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pasta z twarogu i rzodkiewki 80g
(mleko)
Rzodkiew biała 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pasta z twarogu i rzodkiewki 80g
(mleko)
Rzodkiew biała 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
|
|
|
11.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Szpinakowa z zacierką 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Szpinakowa z zacierką 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynka z piersi kurczaka 15 g Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja)
Szynka z piersi kurczaka 15 g Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
11.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Barszcz biały z ziemniakami 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Barszcz biały z ziemniakami 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pierś delikatna z kurnej półki 40 g
Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (mleko) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Pierś delikatna z kurnej półki 40 g
Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (mleko) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
10.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Pieczarkowa z makaronem 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Pieczarkowa z makaronem 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Paprykarz szczeciński 80 g
(ryba, soja) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Paprykarz szczeciński 80 g
(ryba, soja) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
09.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Szczawiowa z ryżem 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Szczawiowa z ryżem 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pierś gotowana 40 g
Serek śniadaniowy naturalny 80g 1 szt (mleko) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Pierś gotowana 40 g
Serek śniadaniowy naturalny 80g 1 szt (mleko) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
08.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Fasolowa z ziemniakami 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Fasolowa z ziemniakami 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pierś delikatna 15 g
Jajko 1szt (jajko) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Pierś delikatna 15 g
Jajko 1szt (jajko) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
05.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Krupnik jęczmienny 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Krupnik jęczmienny 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja) Szynkowa dębowa drobiowa 15 g Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Jajko gotowane kl M 1 szt
(jaja) Szynkowa dębowa drobiowa 15 g Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|
04.07.2024 | DIETA PODSTAWOWA | DIETA CUKRZYCOWA |
OBIAD
DIETA PODSTAWOWA Szpinakowa z ziemniakami 400 ml
DIETA CUKRZYCOWA Szpinakowa z ziemniakami 400 ml |
|
|
KOLACJA DIETA PODSTAWOWA Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(gluten-pszenica, gluten-żyto) Chleb Graham 50 g (gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g
Pasztet z fasoli 70 g
(gluten-pszenica, jaja) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna z/c 250 ml
DIETA CUKRZYCOWA Chleb Graham 100 g
(gluten-pszenica) Masło 83% tł. 15 g Pasztet z fasoli 70 g
(gluten-pszenica, jaja) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna b/c 250 ml
|
|
|